Perşembe, Haziran 02, 2011

Yaşamak?

Kaç türlü yaşar insan? Birbiriyle alakasız iki kisinin ağzından çıkan aynı kelimeler ne kadar faklı anlamlar ifade edebilir? Mekan mı önemlidir sonra, içi boş insanlarla boşalmış; yoksa kirli bir griyi libas bellemiş taş yığınların sidik kokmuş sokaklarında, beyaz leke insan mı?

Sofrada ekmeğimizi sen bölsen yeter* felsefesine kanmışızdır. 'insan'dır denizdeki yılan. Halbuki, pek matah gerçekçilik iddiasında yapış yapış romantizme boğulmuşuzdur. Lanet mekanların canlarını cehenneme yollarız. Ya da bireyselliğin dibine batmış insanlardan da sahteliklerinden de bıkmışızdır. Realizm sandığımız kokuşmuşluğun doruklarında, sembollerle yamalı duygulardan, coşkulardan birer ifritmiş gibi kaçarız. Uzanmış Tuba dallarıymışçasına 'mekan'lara sarılırız. Hangisi yarar işimize?

Üç öğün beş öğün acıkır da kalbimiz tıka basa mide dolusu yemekler sunarız. İbrahim'den öğrenmedik mi yemek yemediğini? Hala aç ayı, oynamaz.

Doyduğumuzu sandığımız kadar güler gözlerimiz. Tokluğa inancımız kadar ağlar. O zaman kaç türlü yaşar insan? "yaşıyoruz iste..." dercesine mi, "Yaşıyorum!" dercesine mi?

Bitli Lahana

*Yavuz Bülent Bakiler

3 yorum:

  1. Esselamu Aleyna ve ala ibadillahissalihin

    Allahu Teala kainnattaki her şeyi ilahi bir gaye ve belli bir ölçüye göre yaratmıştır. Bütün varlıklar bize Rabb'imizi tanıtmakta ve yaratılan her şey O'nu anarak tespih etmektedir.

    Hangimizin daha güzel iş ortaya koyacağını denemek için, ölümü ve hayatı yaratan O'dur.

    O halde bizler de ömrümüzü, hesabını verebileceğimiz davranışlarla tüketmeye, hayatımızı Allah'ın rızasına uygun şekilde sürdürmeye gayret göstereceğiz!..

    En Güzel'e emanet olun ve sağlıcakla kalın. Selam ve dua ile

    YanıtlaSil
  2. Zıtlıklar arası çelişkiler her daim mevcut. İyilik ve kötülük sürekli kazanma yarışında. artılar ve eksiler hayatımızın her uzantısında bizimle. Biz de zıt kutuplar arası nereye gittiğimizi anlamaya ve kendimize yol çizmeye çalışıyoruz. Görevimizi ve gayemizi tanıdıkça ise safa ile merve gibi say ettiğimiz endişe ve ümitvarlık tepeleri farklı anlamlar kazanıyor. işte tam bu noktada ruhun tokluğunu sorgulamaya başlıyoruz sanırım. Allah gayretlerimize sebat ve istikrar versin.

    Sevgisi her daim kalbinizde olsun, sağlıcakla.

    YanıtlaSil
  3. insanı beşer nisyan ile malülmüş, affınıza sığınarak; ve aleyna aleykümesselam ve rahmetullahi ve berekatühü.

    YanıtlaSil